Bogsteik
Oksebog eller storfebog er rent kjøtt med forholdsvis mye bindevev, og regnes derfor som kokekjøtt. Storfebog i skiver passer godt til retter som skal ha god kraft, for eksempel kjøtt og suppe. Bogen inneholder 3,7 % fett.
Bog kan brukes til f.eks:
- En kan også langtids steike i stekepose, på lav temperatur over flere timer som en steik
- Lage sossekjøtt, del bogen opp i passe terninger, trekkes i vann/kraft på 85-90 °C i 2-2,5 timer til kjøttet er mørt.
Boeuf Bourguignon
(beregnet for 4 pers)
Boeuf Bourguignon er en verdenskjent klassiker fra Frankrike. Dette er kraftfull og velsmakende kjøttgryte som egner seg godt for tilberedning på forhånd og varmes opp før servering - da blir smaken bare enda bedre.
Du trenger:
- 800 gr storfekjøtt av bog uten bein (el. høyrygg)
- 2 ss smør
- 1 1⁄2 ts salt
- 1⁄2 ts pepper
- 3 dl kjøttkraft
- 4 dl rødvin
- 1 stk laurbærblad
- 1 ts tørket timian
- 10 stk sjalottløk
- 2 stk gulrot i staver
- 200 gr frisk sjampinjong i båter
- 150 gr bacon i terninger
Slik gjør du:
- Skjær kjøtt i terninger (4x4 cm). Brun små porsjoner kjøtt av gangen i en varm stekepanne med smør. Ha kjøttet over i en gryte og krydre med salt og pepper.
- Hell kraft og vin i gryten. Tilsett laurbærblad og timian, og varm opp til kokepunktet. Senk varmen og la kjøttet trekke i ca. 1 ½ time.
- Rens sjalottløk (skal brukes hele). Skrell gulrot og skjær dem i staver. Ha grønnsakene over i gryta og la det trekke i ytterligere 30 minutter.
- Brun sjampinjong og bacon i en varm stekepanne. Ha det over i gryta rett før servering. Smak til med salt og pepper.
Tips: Pynt gjerne med litt oregano og server gryten med kokte poteter, ris eller godt brød.
Informasjon og oppskrift hentet fra matprat.no
Biff Stroganoff ala Nordland
Du trenger:
- 800 g biffkjøtt i strimler (vi brukte bog)
- 1 stk. stor rødløk
- smør til bruning
- 200 g frisk sjampinjong i båter
- 1/2 rød strimlet paprika
- 1 ts salt
- 0,5 ts pepper
- 2 ss tomatpuré
- 1 fedd hvitløk
- 4 dl kjøttkraft (4 dl vann og to buljongterning)
- 2 dl crème fraîche orginal, 35 %
Slik gjør du:
- Skjær bogsteiken rein for bein. Del bogen inn i passe store stykker (5-6 cm). Så deler du de store stykkene opp i skiver på ca 1,5 cm, det er viktig at du skjærer over kjøttfibrene og ikke på langs av kjøttfibrene. Dette gjøre at du ikke får et seigt resultat.
- Steik kjøttstrimlene raskt på steine pannen ved høy temperatur til du får en steike skorpe. Krydre med salt/pepper.
- Ha kraften i en kjele, og ha kjøttet oppi kraften. Det skal dekke så vit med veske over kjøttet. Om du mangler veske kan du tilføre litt vann.
- La dette stå og småkoke i ca 1-1,5 time.
- Finhakk 1 stor rødløk og steik den gyllen på pannen. Tilsett frisk sjampinjong, paprika, tomatpure, hvitløk og rør godt inn, og ha over i gryten med kjøttet.
- La det koke litt inn (reduseres) og rør godt inn 1/2 boks crème fraîche.
- Smak til med salt og pepper.
Serveres med ris eller potetmos.
Håper maten smaker! Ta kontakt om du lurer på noe -Ann Elin