Bogsteik

16.03.2021
Avbildet: Bogstek m/ben fra storfe
Avbildet: Bogstek m/ben fra storfe

Oksebog eller storfebog er rent kjøtt med forholdsvis mye bindevev, og regnes derfor som kokekjøtt. Storfebog i skiver passer godt til retter som skal ha god kraft, for eksempel kjøtt og suppe. Bogen inneholder 3,7 % fett. 

Bog kan brukes til f.eks: 

  • En kan også langtids steike i stekepose, på lav temperatur over flere timer som en steik
  • Lage sossekjøtt, del bogen opp i passe terninger, trekkes i vann/kraft på 85-90 °C i 2-2,5 timer til kjøttet er mørt.

Boeuf Bourguignon 

(beregnet for 4 pers)

Boeuf Bourguignon er en verdenskjent klassiker fra Frankrike. Dette er kraftfull og velsmakende kjøttgryte som egner seg godt for tilberedning på forhånd og varmes opp før servering - da blir smaken bare enda bedre.

Du trenger: 

  • 800 gr storfekjøtt av bog uten bein (el. høyrygg)
  • 2 ss smør
  • 1 1⁄2 ts salt
  • 1⁄2 ts pepper
  • 3 dl kjøttkraft
  • 4 dl rødvin
  • 1 stk laurbærblad
  • 1 ts tørket timian
  • 10 stk sjalottløk
  • 2 stk gulrot i staver
  • 200 gr frisk sjampinjong i båter
  • 150 gr bacon i terninger

Slik gjør du: 

  1. Skjær kjøtt i terninger (4x4 cm). Brun små porsjoner kjøtt av gangen i en varm stekepanne med smør. Ha kjøttet over i en gryte og krydre med salt og pepper.
  2. Hell kraft og vin i gryten. Tilsett laurbærblad og timian, og varm opp til kokepunktet. Senk varmen og la kjøttet trekke i ca. 1 ½ time.
  3. Rens sjalottløk (skal brukes hele). Skrell gulrot og skjær dem i staver. Ha grønnsakene over i gryta og la det trekke i ytterligere 30 minutter.
  4. Brun sjampinjong og bacon i en varm stekepanne. Ha det over i gryta rett før servering. Smak til med salt og pepper.

Tips: Pynt gjerne med litt oregano og server gryten med kokte poteter, ris eller godt brød.

Informasjon og oppskrift hentet fra matprat.no

Biff Stroganoff ala Nordland 

Du trenger:

  • 800 g biffkjøtt i strimler (vi brukte bog)
  • 1 stk. stor rødløk
  • smør til bruning
  • 200 g frisk sjampinjong i båter
  • 1/2 rød strimlet paprika
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • 2 ss tomatpuré
  • 1 fedd hvitløk
  • 4 dl kjøttkraft (4 dl vann og to buljongterning)
  • 2 dl crème fraîche orginal, 35 %


Slik gjør du:

  1. Skjær bogsteiken rein for bein. Del bogen inn i passe store stykker (5-6 cm). Så deler du de store stykkene opp i skiver på ca 1,5 cm, det er viktig at du skjærer over kjøttfibrene og ikke på langs av kjøttfibrene. Dette gjøre at du ikke får et seigt resultat.
  2. Steik kjøttstrimlene raskt på steine pannen ved høy temperatur til du får en steike skorpe. Krydre med salt/pepper.
  3. Ha kraften i en kjele, og ha kjøttet oppi kraften. Det skal dekke så vit med veske over kjøttet. Om du mangler veske kan du tilføre litt vann. 
  4. La dette stå og småkoke i ca 1-1,5 time.
  5. Finhakk 1 stor rødløk og steik den gyllen på pannen. Tilsett frisk sjampinjong, paprika, tomatpure, hvitløk og rør godt inn, og ha over i gryten med kjøttet.
  6. La det koke litt inn (reduseres) og rør godt inn 1/2 boks crème fraîche. 
  7. Smak til med salt og pepper.

Serveres med ris eller potetmos.


Håper maten smaker! Ta kontakt om du lurer på noe -Ann Elin