Brisket
Brisket er den fremre kjøttdelen av brystet. Den skjæres ut fra baksiden av brystbena og brusken. Kjøttstykket består av to muskler. En flat, stor muskel og en spiss, stor muskel (spissbryst) som skal sitte sammen. Kjøttet trenger lang tilberednings tid, men gir til gjengjeld et svært saftig og mørt resultat.
Tradisjonelt har kjøttet her i Norge blitt brukt til produksjon av kjøttdeig, karbonadedeig og okserull, mens de i USA lenge har benyttet seg av denne forholdsvis rimelige råvaren. Brisket står ofte på menyen på amerikanske barbecue-restauranter, og er alltid med som hovedkategori i barbecue-konkurranser. Vi aner en gryende popularitet også her i Norge, og har nå muligheten til å tilby dette i våre store kjøtt esker.
Brisket etter oppskrift fra en Ranch i Texas Denne må prøves
(Beregn ca. 200 gr brisket per person.)
Du trenger
- 1 hel brisket, vi brukte kalve brisket den var ca 1,1 kg
- salt
- pepper
- smør til steking
Tørk av brisketen, og gni den godt inn med salt og pepper. Varm en jerngryte godt og brun kjøttstykket i gryten på god varme til den har fått en fin farge. Ta brisketen ut av gryten og la den hvile i ca 10 min mens du lager grønsakene.
- 3 middels store gulrot
- 3 pastinakk
- 2 hele løk i store biter
- 4 fedd hvitløk
- 1 liten boks tomat pure
- 2 dl rødvin
- 5 dl økologisk storfe kraft
- ca 1 ts soyasaus
- 2 ts brunt sukker
- frisk timian
- frisk rosmarin
- frisk bladpersille
Skrell og del opp gulrot/pastinakk i passe staver, løken deles i store biter. Surr dette i jerngryten på høy varme med smøret som er igjen etter stekingen av kjøttet til grønnsakene, finhakket hvitløk er gylne på fargen. Tilsett tomatpure og rør rundt, ha oppi rødvin, kraft, soyasaus og brunt sukker. La det putre litt, før du legger tilbake brisketen i gryten. Lett 2-3 kvister av timian og rosmarin oppå kjøttet. Sett på lokk og inn i ovnen på 150 grader i 5-5,5 time.
Når brisketen er ferdig tar du ut gryten av ovnen, fjerner urtene på toppen, og legger kjøttet på en skjærebrett. Her skal den få hvile i 10 min før du skjærer den opp. Husk og skjære over kjøttfibrene og ikke på langs. Etter at du har delt opp brisketen har du kjøttet tilbake i gryten og smaker til med salt og pepper.
Serveres med hjemmelaget potetmos, og hakket persille på toppen