Lammelår (lammestek)

07.01.2020

Lammelår brukes først og fremst til lammestek med og uten ben. Lammelår er mørt og saftig. I tillegg kan man ved egen innsats dele opp et lår slik at man får både mørbrad, flatbiff, benfri lammestek og lammeskank. Du kan steke låret helt eller skjære ut bena og lage en stor eller to mindre steker. Lammelår egner seg ekstra godt oppskåret i biter til finere grytekjøtt og spyd.    Det kan saltes til fenalår eller lettsaltet lammelår.


KJERNETEMPERATUR FERDIG TILBEREDT

  • Medium: 65 °C
  • Medium pluss: 70 °C 
  • Gjennomsteikt: 75 °C

Langtidsstekt lammelår

Her i huset elsker vi å lage langtidstekt lammelår, nå til Påske hadde vi beinet ut et lår. (Forklaring på utbeining finner du litt lengre nede på siden) Denne metoden funker for deg som liker at kjøttet slipper fra beinet og som ikke er rosa inni. Resultatet her er et saftig lår som blir tilbered på lav temperatur over 24 timer. 

Husk å ta låret opp av frysen i god tid, det må tine sakte i kjøleskapet. Slik at det klarer å bevarer mest mulig av kjøttsaften. Vi tar det opp 2 dager før vi skal starte tilberedningen. 

Sett steikeovnen på 90 grader.

Låret vårt var på ca 3 kg, vi krydrer det alltid godt med Herbamare Urtesalt. Men du kan fint bruke det du måtte ønske. Legger så låret inni en stekepose.

Dette er for å bevare kjøttsaften, slik at du kan benytte denne i en himmelsk saus. 

Sett låret inni steikeovnen på nederste rille.

Når låret er ferdig stekt, kan du lage saus på den deilige kraften som er inni steikeposen. Når du har fjernet mesteparten av kraften (2/3) tetter du igjen posen og legger et par kjøkkenhåndkle oppå. Nå skal låret få hvile seg litt, slik at det får satt seg litt.

Server med kokte poteter, rotgrønsaker og god saus

Håper det smaker og Riktig god Påske



Klassisk lammestek er typisk servering i forbindelse med påske og i lammesesongen om høsten, men gjerne ellers i året også. Bruker du litt tid på å skjære ut isbenet på lammelåret før steking,  får du en lammestek som er enklere å skjære i fine skiver.

En kan også langtidssteke lammelår :) Kjempe godt!!

Lammestek 

(ca. 250 gr lammestek m/ben per.pers & benfri, surret lammestek ca. 200 gr stek per.pers)

Du trenger:

Lammesteken: 

  • 1 stk lammelår , ca. 2,5 kg
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 3 båt hvitløk
  • 4 stilk frisk rosmarin
  • 3 dl vann

Ovnsbakte grønnsaker:

  • 6 stk gulrot i staver
  • 1 stk sellerirot i biter
  • 3 stk løk i båter
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ts salt
  • 1⁄2 ts pepper

Sjysaus:

  • ca. 3 dl kraft fra steken
  • 1 ss maisenna

Slik gjør du:

1. Sag over leggbenet med en snekkersag eller baufil.

2. Skjær vekk litt av det ytterste kjøttet på leggbenet, og skrap det rent med kniven slik at det blir en dekorativ benpipe. Bena og kjøttavskjær brukes gjerne til en god lammekraft som kokes samtidig med at steken står i ovnen. 

3. Isbenet fjernes lettest ved at knivspissen stikkes ned i kjøttet på innsiden av det halvmåneformede benet. Bruk en tynn, skarp kniv (gjerne utbeinings kniv). Skjær langs benkanten i en dybde av ca. 3 cm. Benet er litt krokete, så pass på at kniven er vinklet mest mulig inn mot benet hele veien så det ikke blir så mye kjøtt igjen på beinet. Ta tak med fingrene og bøy isbenet bakover, stikk kniven inn i kuleleddet og vri og skjær til den store senen som holder kulebenet på plass er skåret over. Dette er litt kronglete, men absolutt verdt jobben! Skjær inntil beinet til isbenet er skåret løs.

4. Gni lammelåret godt inn med salt og pepper. Del hvitløken i tynne båter, stikk lommer i steka med en kniv og stikk inn hvitløksbåter og rosmarinkvaster.

5. Legg steken i en langpanne og hell i vannet. Fordel grønnsaker rundt steken og drypp over olivenolje. Krydre med salt og kvernet pepper.

6. Sett steken i ovnen ved 125 ºC. Når steketermometeret viser 65 °C er steken medium, og på 70 °C er den medium pluss. Lammesteken er gjennomstekt på 75 °C. Ta ut steken, pakk den inn i aluminiums folie og la den hvile i ca. 15 minutter

Normal steketid for lammestek på ca. 2,5 kg er ca. 3 timer.

7. Sil av kraften som har dannet seg i bunnen av langpanna og hev temperaturen til 200 °C. Stek grønnsakene videre i ca. 15 minutter mens steken hviler.

8. Lag saus ved å røre ut maisenna i kaldt vann og tilsette jevningen i kraften under stadig visping. Kok opp og smak til med salt og kvernet pepper.

Server gjerne med gode poteter, sjysaus og en god sennep eller ripsgelé.

Oppskriften er hentet fra matprat.no

En lang prosess, men et godt resultat som jeg personlig synes er veldig verdt det! -Ann Elin