Langtidssteiking av surrasteik
31.03.2020
Surra steik. Dette er vel det kjøttstykke folk flest "kvier" seg for å lage. Det og lage steik høres så vanskelig ut. Men det er mye lettere en du tror :) Det er viktig at du tar steiken opp i god tid og lar den tine i kjøleskapet, dette er for å beholden mest mulig av kjøttsaften inni steiken.
Normal størrelse på en steik i våre kjøtt esker er ca 1-1,5 kg, og den bruker ca 1,5-2 dager på tining i kjøleskapet.
Du trenger:
- 1,2 kg surra steik
- salt
- pepper
- 2 ss frisk timian
- 1 ss meierismør
- 2 gulrøtter
- 1 løk
- 4 dl vann
- 8 sjampinjong eller aromasopp
- 600 gr kålhode (finsnittet)
- 2 epler
Slik gjør du:
- Slik gjør du:Krydre steika med salt, pepper og timian. Så bruner du steika godt på alle siden over middels/høy varme i en steikepanne. Legg den etterpå oppi en ildfast form. Skrell og del opp gulrot og løk i passe biter. Ha dette oppi formen sammen med vann. Viktig, ikke kast steikesjyen, denne skal brukes til steking av grønnsakene senere.
- Del opp sjampinjong, kål, eplebiter og stek de raskt i pannen du brunet steiken i.
- Brun 2 ss smør i en kjele, ha oppi mel og la det frese i ca 2 min. Ha i kraften fra steika og la det koke i ca 5 min. Smak til med salt og pepper
- Server med kokte eller ovnsbakte poteter. Potetene kan fint stå i ovnen sammen med steika.
Håper det smaker :)