Surra storfesteik
Oksesteik er en klassiker som vekker gode minner for mange. Vi på Nordland Gard tror det vil gå lang tid før oksesteiken går av moten. En mør og saftig oksesteik passer til alle livets store anledninger - og til søndagsmiddagen. Oksesteik kan lages av både rundsteik, flatbiff, mørnet bog og mørnet høy rygg i tillegg til mørbrad.
Dessverre er det mange som verger seg for å bruke steik, om du ikke er så rutinert anbefaler vi å prøve å langtids steike den. (Se egen mappe for oppskrift) Steik den i en steikepose og bruk all kraften til sausen.
KJERNETEMPERATUR FERDIG TILBEREDT
- Medium: 65 °C
- Gjennomstekt: 70 °C
Beregn 200 gr pr. person
Oksesteik med rødvinssaus
(beregnet til 6 personer)
Du trenger:
- 1 1⁄2 kg surret oksestek
- 2 ts salt
- 1 ts pepper
- 1 stk løk
- 2 stk gulrot
- 5 dl vann
Rødvinssaus:
- 7 1⁄2 dl rødvin
- 3 stk sjalottløk
- 7 1⁄2 dl oksekraft eller buljong
- 150 gr usaltet smør
- 3⁄4 ts salt
- 3⁄4 ts nykvernet pepper
Slik gjør du:
- Gni steken inn med salt og pepper og sett et steketermometer i den tykkeste delen.
- Skrell løk og gulrot, del løken i båter og gulrøttene i biter. Legg steiken i en ildfast form eller lang panne og fordel løk og gulrøtter rundt. Hell vann i formen. Sett den i for varmet steikeovn på 125 °C. Etterfyll med vann i løpet av steketiden hvis det er nødvendig.
- Steiketiden er avhengig av tykkelsen på steken, men beregn ca. 2 1/2 time. Når termometeret viser 65 °C er steken rosa inni. Ved 70 °C er snittflaten grå. La steken hvile ca. 15 minutter før du skjærer den i skiver.
- Lag saus mens steken er i ovnen. Finhakk sjalottløk og ha den i en gryte sammen med rødvin. Kok det inn til 1/4 (til det får en "marmelade" konsistens), dette tar minimum 30 minutter. Tilsett kraft og kok det inn til halve mengden, ca. 15 minutter. Sil sausen, og visp inn kaldt smør i terninger. Smak til med salt og pepper.
NB! Sausen skal ikke koke etter at smøret er vispet inn.
Tips: Oksesteiken smaker godt med kokte eller fløtegratinerte poteter og smørdampede grønnsaker.
Oppskrift hentet fra matprat.no
Håper maten smaker! Fortell oss gjerne hva du synes om kjøttet ved å enten tagge oss eller #NordlandGard på instagram - Ann Elin