Tri-Tip/Cuvette

18.03.2021
Avbildet: Tri-Tip fra kvige
Avbildet: Tri-Tip fra kvige

Tri-Tip er en liten trekant muskel som sitter på utsiden av låret, nede på mørbraden. Navnet har den fått etter formen og har røtter tilbake til 1915 i California. Derfor kalles den også for California steak eller Cuvette. Den veier mellom 150-180 gr (pr/stk). Dette stykke kan brukes til grilling og stek.  Selv om denne delen av kua har vært mindre ønskelig, har tri-tipen blitt et stort navn på det kulinariske feltet gjennom årene. Den unike plasseringen på dette biffstykke, gjør at tri-tipen er en krysning av en biff og en steik. 

Tri-Tip ble introdusert i vårt sortiment fra 2019, denne kan du finne i våre medium kjøttesker.

Stykket er ikke så stort, så det passer best om dere ikke er så mange til bords. En stk veier mellom 100-180 gr (varierer om det er kalv eller storfe.) Den har et lite fettlokk og egner seg godt til steiking på grillen eller i ovnen. Tri-tipen kan bli mør og smakfull med rett til bredning. Den tåler ikke å bli stekt for lenge. 

KJERNETEMPERATUR FERDIG TILBEREDT

Medium: 68 °C
Gjennomstekt: 74 °C

BEREGNING:

Beregn ca. 200 g  per person.

BBQ   Tri Tip   

Ved oppskjæring, vær nøye på å skjære på tvers av kjøttfiberen og IKKE på langs. Det kan være lurt å ta en titt på dette før du starter slik at du vet hvordan kjøttfibrene går. 

Rub:

  • 2 ss røkt paprikapulver
  • 1 ss spisskummen
  • 1 ts cayenne
  • 1 ss løkpulver
  • 1 ss organo
  • 1 ts salt

Alt blandes godt sammen

BBQ Tri Tip

  • 800 gr Tri Tip
  • 100 gr salt

Slik gjør du:

  1. Forvarm ovnen til 110 grader og grillen
  2. Kna saltet på Tri tipen, la den ligge i ca 15-20 min.
  3. Børst av alt saltet, og ha på rub, legg den på stekebrett i ovnen. Ha i ovnen i ca 60 min til den har en kjernetemp på 35 grader. (Imens start på bønnestuingen)
  4. Brun kjøttet godt på grillen på begge sider, den skal nå være 45 grader.
  5. Ta den av og rull i bakepapir. La hvile i 10 min. Kjerne skal ligge fra 55-58. (vis kjøttet ikke får hvile lenge nok vil all kjøttsaften renne vekk)

Texan Bønnestuing

Du trenger:
  • 760 gr Kidney beans, røde bønner
  • 140 gr bacon, i biter
  • 1 stk løk, finhakket
  • 2 fedd hvitløk, revet
  • 1 ts organo
  • 1 ts spisskummen
  • 1 ts cayenne
  •  200 gr skålede tomater på boks/pappbeger
  • 1 stk kyllingbuljong terning
  • 1/2 stk kjøttbuljong terning
  • 2 ss solsikkeolje
  • 1/4 dl vann

Slik gjør du:

  1. Forvarm en gryte
  2. Ha i olje, så bacon og løk, dette brunes godt.
  3. Tilsett hvitløk, alle krydderiene og skåldede tomater.
  4. Riv oppi buljongterningene og tilsett 2 dl vann.
  5. La det småkoke i 30-40 min.
  6. Smak til med salt/pepper

Serveres med sylteagurk, cornichones (små sylteagurker)

Oppskriften er laget for Nordland Gard av kokk Daniel R. Madsen