Tri-Tip/Cuvette
Tri-Tip er en liten trekant muskel som sitter på utsiden av låret, nede på mørbraden. Navnet har den fått etter formen og har røtter tilbake til 1915 i California. Derfor kalles den også for California steak eller Cuvette. Den veier mellom 150-180 gr (pr/stk). Dette stykke kan brukes til grilling og stek. Selv om denne delen av kua har vært mindre ønskelig, har tri-tipen blitt et stort navn på det kulinariske feltet gjennom årene. Den unike plasseringen på dette biffstykke, gjør at tri-tipen er en krysning av en biff og en steik.
Tri-Tip ble introdusert i vårt sortiment fra 2019, denne kan du finne i våre medium kjøttesker.
Stykket er ikke så stort, så det passer best om dere ikke er så mange til bords. En stk veier mellom 100-180 gr (varierer om det er kalv eller storfe.) Den har et lite fettlokk og egner seg godt til steiking på grillen eller i ovnen. Tri-tipen kan bli mør og smakfull med rett til bredning. Den tåler ikke å bli stekt for lenge.
KJERNETEMPERATUR FERDIG TILBEREDT
Medium: 68 °C
Gjennomstekt: 74 °C
BEREGNING:
Beregn ca. 200 g per person.
BBQ Tri Tip
Ved oppskjæring, vær nøye på å skjære på tvers av kjøttfiberen og IKKE på langs. Det kan være lurt å ta en titt på dette før du starter slik at du vet hvordan kjøttfibrene går.
Rub:
- 2 ss røkt paprikapulver
- 1 ss spisskummen
- 1 ts cayenne
- 1 ss løkpulver
- 1 ss organo
- 1 ts salt
Alt blandes godt sammen
BBQ Tri Tip
- 800 gr Tri Tip
- 100 gr salt
Slik gjør du:
- Forvarm ovnen til 110 grader og grillen
- Kna saltet på Tri tipen, la den ligge i ca 15-20 min.
- Børst av alt saltet, og ha på rub, legg den på stekebrett i ovnen. Ha i ovnen i ca 60 min til den har en kjernetemp på 35 grader. (Imens start på bønnestuingen)
- Brun kjøttet godt på grillen på begge sider, den skal nå være 45 grader.
- Ta den av og rull i bakepapir. La hvile i 10 min. Kjerne skal ligge fra 55-58. (vis kjøttet ikke får hvile lenge nok vil all kjøttsaften renne vekk)
Texan Bønnestuing
- 760 gr Kidney beans, røde bønner
- 140 gr bacon, i biter
- 1 stk løk, finhakket
- 2 fedd hvitløk, revet
- 1 ts organo
- 1 ts spisskummen
- 1 ts cayenne
- 200 gr skålede tomater på boks/pappbeger
- 1 stk kyllingbuljong terning
- 1/2 stk kjøttbuljong terning
- 2 ss solsikkeolje
- 1/4 dl vann
Slik gjør du:
- Forvarm en gryte
- Ha i olje, så bacon og løk, dette brunes godt.
- Tilsett hvitløk, alle krydderiene og skåldede tomater.
- Riv oppi buljongterningene og tilsett 2 dl vann.
- La det småkoke i 30-40 min.
- Smak til med salt/pepper
Serveres med sylteagurk, cornichones (små sylteagurker)
Oppskriften er laget for Nordland Gard av kokk Daniel R. Madsen